15 miljoner till S:t Olavsleden

S:t Olovsleden har blivit beviljat 15 miljoner från Tillväxtverket, Regionförbunden och kommunerna längs leden. Tanken är att pengarna ska användas till att utveckla näringslivet kopplat till S:t Olavsleden och sprida ordet om pilgrimsleden internationellt så att fler hittar hit.

Internationellt intresse

De senaste åren har vandring blivit allt mer populärt och där har ökat stort. För att göra vandringsleden mer upplevelserik och locka hit fler turister kommer projektet att ordna visningsresor för internationella journalister och resebyråer. Visonen för S:t Olavsleden är att den ska komma upp i klass med andra populära pilgrimsleder i världen, som El Camino de Santiago de Compostela.

Vad innebär utvecklingspengarna för 
Destination Sundsvall?

– Det blir stora positiva effekter för oss i destinationen, framför allt längst leden som går långa sträckor genom både Sundsvall och Ånge.  Fler vandrare skapar bättre förutsättningar för turistverksamheter att utvecklas eller etablera sig, exempelvis bed and breakfast, bo på lantgård, cykeluthyrning eller liknande. Detta leder i förlängningen till att ännu fler besökare kommer till vår destination och vill uppleva pilgrimsleden, säger Tomas Agner, Destinationsutvecklare, Näringslivsbolaget.

Vad är projektet?

Projektet S:t Olavsleden, som är ett steg mot regional utveckling kommer att genomföras tillsammans med andra kommuner som ligger längs leden. Där ingår Sundsvall, Ånge, Bräcke, Krokom och Åre, tillsammans med Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland med Östersund som projektägare.

ST olov bild2ST olov bild4

Är du nyfiken på S:t Olavsleden?

S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Leden är cirka 580 kilometer lång och sträcker sig från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Leden går genom stora skogar, över fjäll, längs sjöar och historiska platser. Det går att gå, springa, cykla och rida längs leden.

 

På S:t Olovsldens hemsida kan du läsa mer om den historiska leden

Foto: Selånger Pilgrimscenter/Helene Westerlind. De är tagna från vandringen runt Selångerfjärden och vid kyrkoruinen.