Ballongkungen – en affärsidé som lyfter

Det har gått drygt 17 år sen, men Tobbe minns telefonsamtalet från ex-frun Anna-Karin som igår.
– Min son skrek i högan sky i bakgrunden och jag trodde att han hade skadat sig allvarligt. ”Nej, han tappade sin heliumbalong”, sa Anna-Karin. Då tänkte jag; något som skapar så starka känslor måste det finnas en lukrativ marknad för…

The rest is history, som man brukar säga, i år kommer Ballongkungen att omsätta drygt 17 miljoner kronor på sina färgglada latex-kreationer.

Tobbe, eller Torbjörn Olsson som han heter startade sin företagarresa redan i slutet av 80-talet. Från början av 2000-talet har mycket handlat om att importera olika produkter från utlandet – bland annat trädgårdsdekorationer – och sälja på hemmamarknaden. Men sedan en gigantisk party-attiraljsmässa i Nürnberg 2014 är det ”bara” ballonger som gäller. Där knöt han också kontakt med leverantörer från bland annat Italien och Spanien där man förädlar latexmassa från Asien till ballonger i alla former och färger.

– Partyindustrin växer oerhört mycket! Jag hade faktiskt ingen större dipp ens under pandemiåret 2020, men i år har min omsättning ökat med 80 procent, och finns det bara tillräcklig tillgång på råvara ser jag ingen gräns för hur mycket den här verksamheten kan växa. Lokalerna här i Nacksta på 700 kvadratmeter börjar redan bli för trånga, säger Torbjörn Olsson.

Råvaran i det här fallet är som sagt var latex. Helt enkelt mjölksaft från gummiträdet och idag ligger produktionen framför allt i sydostasien. Efterfrågan är gigantisk och den extremt snabbt växande partyindustrin i USA gör att det är huggsexa i Europa om den latex som ”blir över”. Dyra fraktkostnader från Asien bidrar också till att Ballongkungen inte kan expandera riktigt i den utsträckning man vill.

– Samtidigt har jag byggt upp en god relation med flexibla leverantörer över hela Europa som verkligen visar att jag är prioriterad. Det är därför vi på Ballongkungen nu faktiskt är den största grossisten i hela Norden när det gäller ballonger och ballong-kit, fortsätter han.

Som grossist levererar Tobbe till några av marknadens största aktörer när det gäller party- och festdekorationer. Bland annat till företaget Partykungen som omsätter cirka 300 miljoner kronor årligen. Och under pandemin fick man även tid att utveckla och utforma helt nya produkter som exempelvis ”Balloon Arch Kits”, alltså olika typer av ballongbågar för att till exempel rama in entréer och festlokaler.

– Den typen av produkter börjar bli oerhört populära och nu är målet att vi ska expandera ännu mer på den nordiska marknaden. Den svenska dominerar vi redan nu och där kan det bli svårt att växa så mycket mer, konstaterar Torbjörn Olsson.

Bara i år har Ballongkungen gått från tre till sju anställda. En av dem heter Tom och var den som stod och grät över en ”rymmande” heliumballong för snart två decennier sedan…

– Det är klart att det skulle vara kul om min son ville driva verksamheten vidare en vacker dag, men han är 24 år idag och får ta det beslutet helt på egen hand utan någon som helst press från min sida, avslutar ballongkungen Torbjörn Olsson med ett skratt.


Vill du också berätta om ditt företags utvecklingsresa/nyrekryteringar? Gör det i så fall på sundsvallrekryterar@sundsvall.se så har vi möjlighet att sprida det i våra kanaler.