Bröderna Bommen – från 20 till 20 000 liter öl på sex år!

– Vi var inte ens ett mikrobryggeri från början! Men vi hade redan från början visionen om att inte bara brygga öl i fastigheten, utan faktiskt göra det hela till ett besökscenter med smaken i fokus, och där tänker vi vara redan 6 juni 2020, säger Katarina Östberg, en av de fyra grundarna till det snabbt växande företaget Bröderna Bommen i Njurunda.

De tre andra delägarna – de som egentligen är Bröderna Bommen enligt Katarina – är brorsan Jonas Östberg, Richard Hansson och Anders Lind. De 20 literna öl som producerades 2013 har nu alltså växt till 20 000 liter, fördelade på sju ölsorter som snart kommer att finnas i det ordinarie sortimentet på sex systembolag i regionen.

– Men sen har vi utvecklat ett flertal andra produkter, fortsätter Katarina. Vi har redan idag två sorters gin, en vodka och en snaps som finns i systembolagets beställningssortiment. Och snart finns vår Lörudden Aquavit på marknaden, och vi är i full gång med whiskytillverkning också, så verksamheten växer.

I ambitionen att vara ett lokalt ”Zero Waste-företag” och alltså ta tillvara även restprodukterna i produktionen, så har man även startat ett lokalt bageri där man använder ”dravet” – alltså den kornbädd som blir över när man brygger – till det bröd som bakas. Dessutom byggs en restaurang i anslutning till den fastighet där både Katarinas pappa och farfar en gång hade bilverkstad.

– Ska man bli ett attraktivt besökscenter, med utgångspunkt från det vi gör i företaget, så är ”storytellingen” minst lika viktig som de produkter vi tillverkar, och vi har verkligen en story att berätta, säger Katarina.

Det var Katarina från företaget som deltog i årets runda av affärsutvecklingsprogrammet Kurbits som genomfördes i Näringslivsbolagets regi, men efter det har hon delat med sig av sina nyförvärvade kunskaper även till kompanjonerna. Framför allt är hon nöjd med de konkreta verktyg som affärsutvecklingsprogrammet har gett när det gäller att leda och styra processen i företaget, få en helhetssyn och helt enkelt få en ännu bättre förståelse för sin egen verksamhet.

Dessutom har det varit oerhört viktigt att få träffa och utbyta erfarenheter med andra företag inom besöksnäringsbranschen, som har liknande visioner och utmaningar.

– Jag kan verkligen rekommendera det här affärsutvecklingsprogrammet, men jag tror att det har bäst effekt för företag som har varit igång ett tag, och jag tycker att det är viktigt att man är med på hela resan, och inte bara kommer till enstaka träffar och workshops, avslutar hon.

Den 16:e december klockan 14:00 i Näringslivsbolagets lokaler i Stadshuset kommer Katarina att vara med på en inspirationsträff tillsammans med Karin Gydemo Grahnlöf, som är strategisk innovatör inom besöksnäringen. Alla besöksnäringsföretag i Sundsvalls kommundelar som vill, har möjlighet att delta. Därefter kommer ett tiotal företag väljas ut, och har precis som Katarina möjlighet att genomgå affärsutvecklingsprogrammet under 2020.

Intresseanmälan görs till Urban Jonsson.