Företagarambassadör

Lena SJödin Roman

Lena arbetar för att få fler jobb till Sundsvall

Lena Sjödin Roman

Lena Sjödin Roman har många spännande projekt på gång och arbetar för nuvarande bland annat med Sveriges största fastighetsprojekt. Hon jobbar för att få fler jobb till Sundsvall, är företagarambassadör, har eget företag och driver även företaget Kalabrador tillsammans med en kollega. Hon har sin bas i Sundsvall och är ett bevis på att man nödvändigtvis inte måste lämna sin stad för att nå framgång.

Lena Sjödin Roman är egenföretagare sedan 16 år tillbaka och arbetar inom kommunikationsbranschen med koncept och copy. Konceptdelen innebär att ta fram ett koncept där innehållet till viss del står som grund för kundens verksamhet. Hon skriver oftast copy som är kopplat till de projekt hon arbetar i men också en del journalistiska texter. Utöver koncept och copy arbetar hon också mycket med omvärldsbevakning, trendanalys och inspirationsföreläser kring olika trender. I företaget Kalabrador hyr man ut kontorsplatser till andra företagare. Tillsammans med fem andra företagare blev Lena också utnämnd till officiell företagarambassadör för Sundsvall i september förra året.

När jag just hade blivit utnämnd till företagarambassadör var det många som hörde av sig vilket såklart var kul. Det var lite av ett erkännande att det jag arbetar med bidrar till något bra, säger hon.

Lena har haft många jobbuppdrag under det senaste året och kommande år väntar nya spännande projekt. Hon har bland annat fått ett avtal med ett fastighetsbolag i Stockholm där hon tidigare tagit fram koncept för deras fastigheter. Nu blir uppdraget lite annorlunda då hon kommer arbeta med copy och som idégivare. Hon arbetar också med copy för ett projekt som heter Urban Escape Stockholm, det är en omrenovering av fem fastigheter som ligger på Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg i Stockholm. Något som Lena uppskattar är att hon kan verka i Sundsvall och ha samarbete med olika företag i Stockholm, samt att det ger möjligheter till nya jobb och samarbeten.

Vi har en tjej här på kontoret som är duktig på WordPress, jag tog med henne till Stockholm och nu är hon en del i webbprojektet Urban Escape. Hon sitter i Sundsvall och lägger in allting på en stockholmswebb, det funkar jättebra. Det är viktigt att man tänker på att man inte nödvändigtvis måste lämna sin stad.

Kommande år ser Lena fram emot att fortsätta följa urban escape-projektet. Det är ett pågående arbete som kommer att pågå fram till 2019 och hon hoppas på att fortsätta göra insatser under projektets gång. Hon har även arbetat med ett vindkraftprojekt sedan 2007, och i juni nästa år ska den sista av fyra vindparker invigas vilket blir en milstolpe i det projektet för Lena. Hon arbetar många gånger i längre projekt och till skillnad från många andra byråer arbetar hon nära kunden under en längre tidsperiod och just Urban Escape-projektet är lite speciellt.

Det är nog ett av Sveriges största fastighetsprojekt just för tillfället vilket är väldigt roligt. Vi har precis lanserat en ny webbplats till projektet som heter urbanescape.se och jag har gjort allt content till den hemsidan.

Sjödin trivs i Sundsvall och ser många fördelar med att ha sin verksamhet i staden. Att vardagen i Sundsvall är enkel och att man har naturen runt hörnet. Lena gillar att vistas i Sundsvallsnaturen och anser att det hjälper henne att orka med det höga Stockholmstempot. Överhuvudtaget tycker hon att det är lättare att få vardagen att funka i Sundsvall än i Stockholm.

Det bästa med Sundsvall är att staden är så tight. Det går verkligen att bo, jobba, lämna barnen på dagis och ändå vara på jobbet inom fem minuter. Det är svårslaget då det är ovärderligt att få vardagen att fungera när man har barn.

Något som Lena vill utveckla kommande år är Kalabradors inkubatorverksamhet. Tidigare i år tog de emot en tjej som hade läst grafisk design och kommunikation vid Mittuniversitetet som nu har fått en fast tjänst i företaget. Alla som i dagsläget är verksamma i Kalabradors nätverk ser ”start ups” för företag som en viktig del, sedan att det finns en kommunikations- och desginutbildning i Sundsvall tycker Lena är fördelaktigt.

Det är hög nivå på kunnandet hos alla som arbetar ute i organisationerna här i Sundsvall. Det är jättebra och jag önskar att fler hade möjlighet att få jobb och kunde stanna kvar efter sin utbildning.

Lena tycker att det mesta som behövs finns i Sundsvall, och den utsikt hon har över havet och slalombacken, är svårslagen anser hon. Lena Roman Sjödin är helt enkelt en naturlig ambassadör för Sundsvall, och känner att det är viktigt att man ska värna om sin stad och att alla kan göra något för att bidra.

Jag tycker det är otroligt viktigt att vi som bor i Sundsvall väljer att göra våra affärer och handel här i staden. Speciellt i Stenstan om man tänker på handeln, det är bara vi som kan göra skillnad där. Man kan göra skillnad för sin egen stad genom att välja att göra affärer här så mycket som det bara går, avslutar hon.

Text och foto: Elin Boström