Företagarambassadör

Patrik Hansson

Sundsvall i dag, San Francisco i morgon

Patrik Hansson

För Patrik Hansson är ingen dag den andra lik, ena dagen är han i Sundsvall och den andra i San Francisco. Resandet är en stor del av Patriks vardag då han ständigt jobbar med att hitta investerare och intressanta internationella mobilspelsföretag. Många undrar varför han väljer att bo och verka i Sundsvall men för Patrik är det en självklarhet. Han sticker ut hakan, säger vad han tycker och vill mycket med sin hemstad.

Patrik Hansson – egenföretagare och företagarambassadör – påbörjade sin företagarresa 1999 när han startade egen firma. Han hade en förmåga att bryta ner komplicerad teknik så att människor lätt kunde förstå och startade världens första avancerade spelutbildning. Redan från start reste han mycket i jobbet, då mest i Sundsvall med omnejd. Spelintresset har följt med honom sedan han var sex år och idag äger han tre företag, men Sundsvall är fortfarande basen, trots att han har världen som arbetsfält. Även om Patrik reser mycket i jobbet bär han alltid Sundsvall med sig.

Sundsvall har alltid varit med mig var jag än går och folk frågar ofta varför jag inte sitter någon annanstans. Det blir lite av min roll att påpeka att det är just här som jag trivs, säger han.

San Francisco är ett populärt och återkommande resmål för Patrik, eftersom det är hemvisten för så många spelföretag. Flera gånger per år arrangeras det olika event och konferenser i Moscow Center som ligger i San Francisco, dit åker spelföretag och investerare från hela världen vilket gör det till en attraktiv plats för spelutvecklare. Ännu finns det inget liknande i Sundsvall men Patrik har förhoppningen om att Sundsvall ska kunna blomstra upp som IT-stad i framtiden. Han är övertygad om att Sundsvall som IT-stad skulle leda till att allt mer människor vill jobba med spel och att fler ungdomar skulle öppna upp ögonen för Sundsvall.

Vi har en sådan bra IT-grund och IT-marknad här. Jag sa tidigare att jag tycker att Sundsvall är en tråkig IT-stad men det är bara för att jag vill att staden ska förändras och jag vet att Sundsvall kan bättre. Jag vill att vi ska våga satsa på något som andra regioner satsar på.

Patrik reser oftast lång väg för att träffa investerare och spelföretag, men tidigare under året har han besökt grannlandet Finland och ett event som heter Pocket Gamer Connects. Det är ett stort mobilspelsevent som kretsar kring mobilspel vilket är Patriks område och han blev positivt överraskad.

Vi gör lite mer avancerade mobilspel och ligger på den högre nivån kvalitetsmässigt. När vi kom till Pocket Gamer Connects fanns det investerare från Kina och Israel på plats, och de var intresserade av våra spel vilket var jäkligt roligt, säger han.

Kommande år ser Patrik Hansson fram emot att träffa de fem investerare från Asien som han kom i kontakt med när han besökte Finland tidigare i år. Sverige var först i västvärlden med att skapa gratisspel och idag har de spelen blivit populära mobilspel. Han berättar att många tvivlade på gratisspelen när det var nytt men att Korea gjorde liknande spel samtidigt och de ligger idag på samma nivå som Sverige. Därför tror Patrik att det skulle vara väldigt intressant att få till ett möte.

Jag hoppas att det händer något i Asien eftersom att våra spel är så pass bra. Är det någon som tror på företaget och förstår att vi är på rätt väg då vi ligger så pass långt före allihop och då är jag mycket nyfiken på vad de har att säga om mina produkter.

Patrik trivs i Sundsvall och tycker att det är något med staden i sig som lockar, att ha naturen så pass nära och att det blir en helt annan känsla direkt om man åker ut till Alnö som ligger precis utanför stadskärnan. Han gillar även att staden ligger i en dalgång och har inget emot att hans kontor ligger centralt i Sundsvall på femte våningen.

Vi som sitter på femte våningen har en fantastisk utsikt, avslutar han.

 

Text och foto: Elin Boström