Företagsamma kvinnor – PlantVation AB

Johanna Johansson är vd för PlantVation AB. För fyra år sedan anslöt hon sig till företaget som pappa Peter Johansson tillsammans med familjen hade drivit sedan hennes barndom. PlantVation är en avknoppning av Johannas farmor och farfars företag som använde liknande teknik för att odla kryddor och sallad. Grundidén är alltså densamma – men utvecklad för att odla skogsplantor.

Hon säger att det inte fanns några förväntningar på henne att involveras i företaget, men när hon arbetade som au pair i USA fanns tid över för att hjälpa Peter att skriva texter och presentationer på engelska. Johanna insåg att hon ville fortsätta arbetet och drivs idag av att utveckla affärsidén, arbeta strategiskt och ha mycket kundkontakt.

”Vi bryter ny mark och förändrar en traditionell bransch.”

PlantVation säljer ett automatiserat odlingskoncept för skogsplantor, och idén är att leverera 8 våningar höga odlingssystem till plantskolor. Företaget är relativt litet och bearbetar i dagsläget den svenska och kanadensiska marknaden. Teknik styr klimatet i det slutna systemet som gör att plantorna får just det de behöver. Detta gör det möjligt att odla skogsplantor var som helst – oavsett var på jorden man befinner sig. Det enda som behövs är vatten och el.

Johanna var aldrig ett särskilt stort fan av skolan, och började arbeta innan sin 15-årsdag, sedan dess har hon inte gått en enda dag som arbetslös. Hon förklarar att hon alltid varit intresserad av entreprenörskap och innovation. En av hennes första innovationer var att bygga vedlådor för inomhusbruk – som sedan såldes på blocket.

När det kommer till skogsbranschen så är den mycket mansdominerad, men hon tycker inte att hon blir behandlad på något annat sätt.

”Vi kommer med en helt ny lösning, så jag blir oftast bemött med ett stort intresse och nyfikenhet.”

PlantVation vann även priset Årets Startup i Sundsvalls Business Awards 2020 och Johanna finns även med på Företagarnas lista över 103 unga idéer 2020 som uppmärksammar innovationer över hela Sverige. Ett riktigt framtidsföretag med en gedigen hållbarhetssatsning! Kör hårt Johanna!