Företagsamma kvinnor – Stenstans Trafikskola

Denna vecka uppmärksammar vi några av de företagsamma kvinnorna som verkar i Sundsvall. Först ut är Kicki Forsmark och Maria Selling, ägare av Stenstans Trafikskola.

Kicki utbildade sig till trafiklärare 1998 och sju år senare gick hon in som ägare i företaget. Maria började arbeta som receptionist på trafikskolan efter att hon tagit körkort med Kicki som lärare 2006, och blev 2018 också ägare av skolan.

Erfarenhet i kombination med ett stort intresse för att utbilda och utveckla har varit ett framgångsrecept, och numera är Stenstans trafikskola Sundsvalls största med 18 anställda. Majoriteten är kvinnor – något som inte är särskilt vanligt. Ägarna tycker att de står ut i mängden när det kommer till att våga prova nya idéer och har av den anledningen kunnat utveckla verksamheten år efter år. Några initiativ som de särskilt satsat på är digitalisering och grupputveckling. De är även den enda trafikskolan i stan som har en mopedsimulator.

”Vi är ju inte de stereotypiska trafikskoleägarna direkt. Vi vågar prova nya sätt som många andra kanske inte gör.”

Trafikskolebranschen är en relativt mansdominerad bransch, men med tiden har fler och fler kvinnor börjat ta plats som trafiklärare. Maria och Kicki är de enda kvinnliga trafikskoleägarna i Sundsvall och tror att fler kvinnor blivit mer intresserade av branschen eftersom det numera är ett större fokus på pedagogik än tidigare. Här menar de att det skett ett skifte, från att många trafiklärare haft motorintresset som primär drivkraft till att många nuförtiden utbildar sig för att huvudsakligen undervisa.