Generationsväxling hos Målsta trädgård för verksamheten vidare

Fr. vänster Arne Johansson, Andreas Nilsson, Camilla Dübbel, Jonas Albecker, Fredrik Blom, Hans Forsberg, Petter Ekman och Anders Hedenius.

Målsta trädgård har funnits i 130 år, har nyligen genomgått ett generationsskifte och tagit in två nya delägare, säljer omkring två miljoner tulpaner per år. De transporterar varor upp till Arjeplog och tillförser Sundsvallsborna med lokalproducerade råvaror. Något som de planerar att fortsätta med i många år till framöver.

Näringslivsbolaget gjorde tillsammans med Sundsvalls kommun ett företagsbesök hos Målsta trädgård som i grunden är ett familjeföretag och startades 1886 på Frösön. Från början odlades ett flertal olika råvaror. 1962 flyttade verksamheten till Målsta och Arne Johansson, delägare, berättar att hans två bröder beslutade sig för att starta en grossistverksamhet och fokusera på färre råvaror. Det innebar att de började köpa in blommor från Holland, Skåne och Danmark. Idag är Målsta trädgård den enda grossist som säljer hela sortimentet inom växthusodling norr om Uppsala och bolaget har varit ett familjebolag i 128 år. Förra året togs två nya delägare in i företaget.

Vi tänkte att om vi ska få någon kontinuitet och kunna fortsätta med vår verksamhet här i Västernorrland, i en så pass stor skala som det är för att vara här, då måste vi ha in lite ungdomar och sådana som är intresserade av att jobba länge, säger Arne Johansson.

Verksamheten har gått bra under det första året med nya delägare och det finns goda möjligheter att fortsätta med deras verksamhet i mellannorrland. Det största yttre hotet mot verksamheten är att transportsystemet idag är väldigt effektivt, det är lätt att transportera direkt från Holland till större butiker. Trots det har Målsta trädgård lyckats eftersom att det finns ett större intresse för lokalodlade produkter. Det är svårt många gånger för kunder att bestämma exakt antal på hur många blommor de ska köpa in, då är det en trygghet att kunden kan ringa oss och få blommor levererade samma dag, berättar Arne Johansson.

Det är kul att ni har lyckats så väl med generationsväxlingen, det är en stor fråga och något som väldigt många har svårt med. Det slutar oftast med att man stänger sin verksamhet. Väldigt roligt att ni har lyckats så bra, säger Anders Hedenius.

Kundområdet sträcker sig från Iggesund och sedan kör de till Ådalen, Östersund och Örnsköldsvik. De använder sig även av andra transportörer så som bussgods och andra åkare för att få varorna upp till Arjeplog, Sveg och lite mer avlägsna platser. I dagsläget är de 14 anställda inom bolaget. Kunderna är fackhandel, blomsterbutiker och små trädgårdar som odlar en del själv men framförallt siktar in sig på att sälja i en trevlig miljö och dela med sig av kunskap till kunderna. Målsta trädgård fokuserar på att odla och transportera ut råvaror, främst krukväxter och snittblommor. Men även de tillbehör som en vanlig butik behöver så som t.ex. papper och jord.

Det vi kan bidra med förutom leveranssäkerhet och kvalité, är att vi servar kunderna med olika former av kunskap och hjälp i sådana frågor som är viktiga för en kund. Om man till exempel har en begravning och begravningssällskapet vill ha blommor som inte finns just den årstiden, då kan vi föra en dialog och se ifall man kan få tag i blommorna på annat sätt eller om det finns något annat alternativ, avslutar Arne Johansson.