Gigantisk ökning av antalet gästnätter

Antalet gästnätter ökade markant i sommar och slår Medelpads rekord från 2016. Hela 265 000 gästnätter spenderades på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingar under juni-augusti, enligt statistik från SCB.

Detta är en ökning med över 28 000 kommersiella övernattningar jämfört med samma tid i fjol, där två gästnätter exempelvis kan betyda att en person övernattat två nätter.

–  Vi har ökat med 11,8 %  jämfört med förra sommaren och riket i stort ligger bara på 3%, säger Anna Borggren, chef för affärsområde marknad på Näringslivsbolaget.

Störst ökning av campingnätter och
norska turister

Den del av besöksnäringen som hade flest gästnätter var campingarna i destinationen, som tillsammans hade 100 000 nätter. Timrå och Ånge tog hem 18 000 respektive 19 000 medan Sundsvall stod för resten av nätterna.

Om inrikesgäster räknas bort var norska övernattningar klart flest i antal (6 044) och procentmässigt stod norrmännen för den absolut största ökningen (33,5). Norrmännen hade en gigantisk ökning med 61,2 procent campingnätter jämfört med förra året

–  Att alla tre kommuner (Sundsvall, Timrå och Ånge) är duktig på camping och står för stora delar av helheten är otroligt rolig. Vi har en ökning på 27 procent mot förra sommaren, säger Anna Borggren.

Tyskarna är en annan köpstark målgrupp som har hittat Sundsvall, Timrå och Ånge. I sommar ökade de med drygt 1 300 gästnätter, eller 22 procent.

– Tyskarnas främsta reseanledning är vår natur och kultur, fast det finns mycket kvar att göra eftersom vi bara har börjat ta oss an den marknaden, säger Anna Borggren.