Här utbildas framtidens cykelentreprenörer

20-miljonerkronorsprojektet ”Dynamo Sundsvall – ett affärsutvecklingsprojekt på rull” är nu inne just i affärsutvecklingsskedet. 13 personer – både sådana som vill utveckla sitt befintliga företag eller starta ett helt nytt företag riktat mot cykelturism och terrängcykling – har utbildats i två dagar av rutinerade cykelentreprenörerna Katarina Rönnbacka Nybäck och Katarina Bergstrand från Svensk Cykelutveckling.

– Dynamoprojektet har verkligen potential att locka nya besökare till Sundsvall och skapa goda affärer för en mängd företag. Helt rätt att utbilda företagarna redan nu så att man är förberedda att ta emot cyklisterna på ett bra sätt när hela anläggningen och projektet är klart, säger Katarina Rönnbacka Nybäck som i sitt företag BikeinBergslagen AB har varit med och byggt upp en av Sveriges största cykeldestinationer med över 400 mil leder.

Dynamoprojektet pågår fram till 2023 och under den tiden ska olika banor för terrängcykling anläggas i området kring Friluftscentrum Södra berget. Förutom rena motionsbanor, så planeras så kallade flowbanor och även en XCO-bana, den typ av tävlingsbana som används i olympiska sammanhang. Dessutom ska tre asfalterade ”Pumptracks” anläggas i tre kommundelar i Sundsvall, och hela konceptet kan också kopplas ihop med S:t Olavsleden, och den nyligen öppnade Downhillbanan i Sundsvalls slalombacke.

– Jag hoppas och tror mycket på Dynamoprojektet. Men det hänger på att man får ihop helheten och att Sundsvall kan visa upp ett bra bemötande och en god infrastruktur för cykelturism, då kommer besökarna att vallfärda hit, säger Chantal Brorson som driver cykelbutiken Catu på Kolvägen i Sundsvall tillsammans med sin man.

– Det är jättekul att få gå den här utbildningen tillsammans med andra som älskar cykling, och viktigt att deltagarna representerar olika besöksnäringsgrenar som restauranger, hotell och upplevelser som tillsammans kan bidra till att besökarna får en helhetsupplevelse, fortsätter hon.

Affärsutvecklingsserien inleddes med ett antal digitala möten under våren, nu får deltagarna träffas fysiskt i två tvådagarsblock. 21-22 september är nästa utbildningstillfälle, och efter kursen har deltagarna fått ökade kunskaper i bland annat marknadsföring, ledarskap, värdskap och paketering.

– Jag hoppas på att bli servicepartner till anläggningen när den är klar, och jag tror att det är viktigt att vi bygger ”gröna leder” och att vi även tar med integrationsfrågan i det här projektet. Det är många som inte har råd varken med cykelutrustning eller har möjlighet att ta sig upp till anläggningen på Södra berget, dem ska vi ställa upp för tycker jag, säger Sebastian Falk som äger och driver Sportson i Birsta.

– Även om jag tror att den här cykeldestinationen kommer att locka många cykelturister utifrån, så får vi inte glömma att ni håller på att skapa ett fantastiskt besöksmål även för Sundsvallsborna själva. Om man uppskattar ”sin egen” cykelanläggning så blir man goda lokala ambassadörer som kan locka hit släktingar och vänner från andra delar av Sverige och världen, avslutar Katarina Rönnbacka Nybäck.

Här kan du läsa mer om Dynamo Sundsvall – ett affärsutvecklingsprojekt på rull.