Kåre och Orange Cyberdefence bekämpar säkerhetshoten inom IT-världen

I takt med att digitaliseringen ökar så gör säkerhetshoten detsamma. Lite på samma sätt som dopingproblematiken inom idrotten – ju bättre antidopingorganisationer blir på att testa och upptäcka doping, desto mer sofistikerade blir producenterna på att hitta nya produkter och tekniker för att dölja hanteringen och användandet av förbjudna preparat.

– Ibland känns det som att den andra sidan ofta är steget före, men vi blir allt bättre på att söka och hitta sårbarheten i det digitala systemet och stänga ute ”tjuvarna”, säger Kåre Nordström som är regionchef för norra Sverige på företaget Orange Cyberdefense.

Tjuvarna i det här fallet tillhör framför allt två kategorier: Antingen statsfinansierade i syfte att påverka val eller bedriva spionage, eller helt enkelt brottslingar som tar hela datasystem eller digitala funktioner som gisslan och sedan kräver stora lösensummor för att företagen ska ”få tillbaka” sina system. Ofta är dataintrången direkt kopplade till den organiserade brottsligheten, bara under 2019 polisanmäldes drygt 9 000 intrång i Sverige – en ökning med 35 procent på fem år.

Med den starka ekonomiska utvecklingen i norra Sverige, med allt fler tunga och viktiga verksamheter, så ökar även behovet av en strategisk och operativ säkerhet hos våra företag. Det är den som Kåre och hans medarbetare nu kan erbjuda även i den här landsändan.

När han själv rekryterades fanns två anställda i hela norra regionen, ingen i Sundsvall. Idag finns 17 medarbetare i norr – sju av dem på huvudkontoret i Sundsvall, resten i Borlänge, Östersund, Umeå och Luleå – och Kåres ambition är att öka omsättningen i regionen till 100 miljoner kronor på tre års sikt.

– Det är verkligen en expansiv marknad, vi har redan ett 30-tal företag som kunder och antalet anställda i Sverige ökade med 87 personer bara under årets första åtta månader, fortsätter Kåre.

Om man tittar globalt så är siffrorna ännu mer imponerande för detta jätteföretag inom IT-säkerhetsbranschen. 2 500 anställda, en omsättning på 800 miljoner euro, eget forskningscentrum i Sydafrika och 250 anställda ”hackare” som detekterar 1,7 miljoner ”event”, eller potentiella intrång varje år.

– Det är gigantiska värden som står på spel och det är oerhört tillfredsställande att få vara en del i ambitionen att stärka säkerhetsmedvetandet hos våra företag, men samtidigt lite frustrerande att inte folk och företag förstår sitt eget bästa ibland.

– Min och vår ambition i regionen är att kunden helt och hållet ska kunna fokusera på sin kärnverksamhet och att vi som säkerhetspartner ska stå för ett långsiktigt professionellt stöd. Man känner sig lite som en cyberpolis på ett digitalt vaktbolag faktiskt, avslutar Kåre Nordström.

Berätta gärna för oss om ditt företags nyrekryteringar – stort som smått – till sundsvallrekryterar@sundsvall.se, så sprider vi ordet vidare i våra kanaler.