Prosharp – en sylvass affärsidé!

Man kan förstås tro att det är en skröna. Men faktum är att den skicklige vapensmeden Wilhelm Jonasson Lillback, född 1836 i Koskö i Finland, själv smidde sig ett par skridskor och skrinnade 370 kilometer över till Sverige och Medelpad där han blev kvar. Och känslan för stål och skridskor verkar ligga i generna. Idag driver hans ättling Magnus Eriksson det framgångsrika företaget Prosharp, vars unika maskiner för skridskoslipning nu har sålts till över 80 länder!

– Ja, Wilhelm var farfars morfar och det var min pappa Rune som i sin frustration över att inte hitta en tillräckligt bra skridskoslip för mina skridskor, själv tillverkade en maskin 1984 och det blev startskottet för det här företaget, säger Magnus Eriksson, vd på Prosharp.

Magnus Eriksson, bredvid anfadern Wilhelms hemsmidda skridskor från 1800-talet

Pappa Runes skridskoslip är fortfarande i drift, men det är sonens uppdaterade varianter som nu har tagit över och helt dominerar på flera marknader i Europa och världen. I Sverige har i princip varje ishockeylag från division 2 och uppåt en Prosharp-maskin, och 90 procent av lagen i den finska hockeyligan. Till och med i NHL så har varannan klubb en maskin tillverkad i Sundsvall, och det är där den stora marknaden finns.

– Sverige har 63 000 licenserade hockeylirare, USA drygt en halv miljon och Kanada över 600 000, så självklart är det där vi har störst förutsättningar att expandera. Det är därför vi sedan 2014 har dotterbolag i båda länderna med sammanlagt fem anställda, fortsätter Magnus.

All tillverkning sker som sagt i Sundsvall i helt nya lokaler på 1 500 kvadratmeter vid södra brofästet av Sundsvallsbron. Idag har moderbolaget tolv anställda och en omsättning på drygt 46 miljoner, men verksamheten växer konstant. Nu har man till och med byggt en egen hockeyrink i lokalerna – med tillhörande ismaskin förstås – och det är där som företagets senast anställde testar olika slipningar vid sidan av säljarbetet.

– Ja, Pelle Hallin, som har spelat flest matcher i Timrå genom tiderna (681) är en mycket bra rekrytering med alla sina kontakter i branschen och sin gedigna kunskap kring ishockey och skridskor.


Legendariske Timråliraren Pelle Hallin är Prosharps senaste värvning

Men trots Prosharps unika ställning på elitnivå så är det inte det Magnus brinner för mest. Ambitionen är att alla skridskoåkare – oberoende av skicklighet eller sport – ska ha förutsättningar att få ut det mesta möjliga av sin skridskoåkning. Samma tanke ligger bakom den egna hockeyhallen. När den inte används för egna tester, så hyr man ut den till självkostnadspris till föreningar, kompisgäng och ungdomar.

– Den är redan flitigt använd och perfekt för tre mot tre-spel, och en dröm vore ju om fler liknande hallar kunde byggas upp här i regionen, så att så många som möjligt kan få utöva skridskosport när våra få ishallar redan är så fullbokade, avslutar Magnus.

Det må ha gått drygt 150 år sedan anfadern tog sig över den frusna Östersjön, men passionen för skridskoåkning består i släkten. Wilhelm Jonasson Lillback skulle nog vara stolt över hur efterföljande generationer fört stål- och skridskoarvet vidare.