Starka kvinnor i fokus på Näringslivsbolagets frukost

Årets första företagarfrukost var fullsatt – cirka 200 personer – och scenen fylldes av starka kvinnor i Sundsvallsregionens näringsliv. Johanna Gbenplay gästade Heta stolen, Ingela Ekebro berättade om projekt Helios och priset ”Bra gjort för Sundsvall” delades ut till Marie Eriksson. Missade du frukosten? Se den här.

Näringslivsbolagets lokaler var fullsatta när Anita Öberg önskade alla besökare välkommen till årets första företagarfrukost. Ingela Ekebro från SCA Östrand fick börja morgonen med att berätta om SCA Östrands satsning i projekt Helios, den största industrisatsningen i regionen sedan andra världskriget. Hela 7,8 miljarder kommer att investeras i pappersmassafabriken i Östrand vilket kommer att dubbla produktionen av pappersmassa.

– Marknaden för tidningspapper krymper, men marknaden för pappersprodukter ökar, berättar Ingela.

Massan som produceras i Östrand kan användas till flera olika typer av produkter och just Sverige och Sundsvall är en viktig plats då SCA äger väldigt mycket skog i regionen. Logistikparken kommer också spela en stor roll i denna satsning då majoriteten av den pappersmassa som produceras skickas ut från Tunadalshamnen.

– Det var en rysare innan vi fick reda på att vi skulle få projektet och projektgruppen var nästan chockad när styrelsebeslutet kom om att vi skulle få förverkliga projektet, förklarar Ingela.

Satsningen beräknas skapa 1500 byggjobb under byggprocessen och mellan 500-600 jobb för att forsla in material till fabriken samt 100-150 jobbtillfällen för att forsla ut pappersmassan då den är redo.

Roger Wiklund kommer att öppna cykelbutiken Sportson i Birsta, detta genom att ha fått hjälp av både Franchisetorget och Näringslivsbolaget. Satsningen sker trots att sportkedjor tidigare har stängt i Birsta-området, men det är inte något som oroar.

– Vi är cykelspecialister som tänker utanför ramarna, berättar Roger. Intresset för cykling ökar i Sundsvallsomårdet och butiken kommer att ligga nära Stadium Outlet, som idag inte säljer cyklar. Att det finns fördelar med att bli franchisetagare är Roger helt på det klara med.

– Vi kan ta del av befintliga avtal med leverantörer vilket underlättar.

Den 24 februari så kommer Franchisetorget återigen till Sundsvall och bjuder in nyfikna entreprenörer som är intresserade av att se vilken typ av företag som vill etablera sig i Sundsvall. Den 25 februari så välkomnar de även företagare som har funderingar på att expandera genom franchise, se mer om detta på vår hemsida, www.naringslivsbolaget.se.

Maria Eriksson kammade hem utnämningen ”Bra gjort för Sundsvall”-i januari under frukosten. Maria startade och driver Stöde taxi som också bland annat sköter hemtjänstarbete. Planer finns också på att expandera ytterligare genom ett bemanningsföretag. Även boende utanför staden ska ha valmöjligheter att välja vilken hemtjänst de får poängterar hon. Bra jobbat Maria!

Den 28 januari går årets upplaga av Medelpads Idrottsgala av stapeln på Hotell Södra Berget. Biljetterna är slutsålda och förväntningarna är höga på kvällen. En kväll som ger en möjlighet att visa upp idrottens värde och hylla de eldsjälar som finns inom idrotten. Överskottet från galan går tillbaka till idrotten och för att hjälpa och stötta de eldsjälar som jobbar för att idrotten och föreningar ska utvecklas. Ett tips för dig som inte har någon biljett i år är att följa livesändingen på Sundsvalls Tidnings hemsida och att se till att köpa biljetter till nästa år!

Heta stolen gästades denna morgon av Johanna Gbenplay, varuhuschef på Ikea Sundsvall. En av de givna frågorna som dök upp var hur hon ser på etableringen av Ikea Umeå, ett varuhus som kommer att öppna inom en månad.

– Jag är inte orolig över att Ikea Umeå öppnas, jag ser det som en utmaning! Sett ur kundperspektivet så vinner kunderna på detta och på lång sikt kan det gynna Sundsvall genom att vi kan komma närmare den lokala kunden, förklarar Johanna.

Johanna tror också på ett ökat samarbete mellan Birsta och Stenstan i Sundsvall och att tillsammans kunna göra Sundsvall till ett resmål värt att besöka för shopping och upplevelser. Tillsammans så kan Sundsvall bli ett utflyktsmål!

Nästa företagarfrukost går av stapeln onsdag den 24 februari i Näringslivsbolagets lokaler i Stadshuset. Vi ses då!