Sundsvallsregionen allt större inom evenemang

Sundsvall växer som evenemangsdestination och inom destinationen finns flera stora event, exempelvis Folkan Waterfront, Sensommar och Ljungarocken. Ett ämne som inspirerade och diskuterades under vårens Branschdag på Sidsjö hotell var hur man inom besöksnäringen kan göra business kring stora evenemang.

Visit Sundsvall arrangerar branschdagar två gånger om året, en på våren och en på hösten. Temat har varierat utifrån aktuella teman men alltid med fokus på besöksnäringen, den bransch som ska inspireras och dra nytta av dagen. Föreläsningar och mingel var upplägget för vårens branschdag och Caroline Wallmark, Destination Sundsvall, har arrangerat Branschdagen de senaste två gångerna. Hon tycker att det är en viktig mötesplats för besöksnäringen i Sundsvallsregionen.

Det är oerhört viktigt för företagare att få en chans att nätverka. Många har en tuff arbetsbelastning till vardags och det är bra att få en möjlighet att träffa andra inom branschen. Här möter man ofta nya människor, och tillsammans kan man hjälpa varandra och samarbeta, säger Caroline Wallmark.

Ett 50-tal personer inom besöksnäringen mötte upp för en eftermiddag på Sidsjö hotell med mingel och diskussioner kring hur olika aktörer inom besöksnäringen kan vända sig till varandra för att skapa ännu bättre evenemang. Först ut att hålla föredrag var Robert Pettersson, turismforskare vid turismforskningsinstitutet ETOUR och ordförande i Destination Vemdalen AB. Pettersson menar att evenemang kräver mer och mer och att det inte längre är självklart att man lyckas med sina evenemang. Mediebevakningen är allt större idag och det är svårare för evenemang att nå ut i media.

De som lyckas bäst är de som utökar sina evenemang. Det behövs bra idéer och engagemang, ju mer man jobbar desto bättre resultat. Evenemang växer i storlek, variation och blir allt mer nischade. För att lyckas med sitt evenemang måste man veta vilken målgrupp man har och målgruppens behov, säger Robert Pettersson.

Branschdagen är kostnadsfri och ska vara förmånlig för företagare och alla som kan tänka sig att starta ett företag inom besöksnäringen. Deltagarna kommer från hela destinationen; Sundsvall, Timrå och Ånge. Har man en idé om att starta ett företag, eller om man jobbar inom ett aktivitetsföretag, med snöskovandringar, hotellnäringen, handel eller liknande är man varmt välkommen att besöka branschdagen menar Caroline Wallmark.

Det viktigaste med branschdagen är den feedback vi får in från alla deltagare. Sen är det viktigt att tänka business när man arbetar med evenemang. Speciellt att få igång tänket kring hur både min och din business kan vinna på att många kommer till vår stad, säger Caroline Wallmark.

Vill du ha en inbjudan till höstens branschdag skickar du ett mejl till info@visitsundsvall.se