TheGoal är nått – här är årets UF-företagare i Sundsvall!

Vad käkar Timrå IK:s trotjänare Jeremy Boyce Rotevall till frukost för att få energi till första ispasset? Vilken middagsmat står på menyn för stjärnbacken Joey LaLeggia för att han ska få den optimala återhämtningen? Det är ett par av ingridienserna i den lika enkla som briljanta affärsidén som tog TheGoal UF hela vägen till den åtråvärda titeln Årets UF-företag i Sundsvalls kommun.

– Vi har intervjuat 25 spelare i truppen plus tidigare NHL-proffset Anton Lander och Timråfostrade SDHL-spelaren Wilma Sjölund (Luleå) om deras kostvanor och favoriträtter. Alla har varit fantastiskt tillmötesgående och även bjudit på lite kuriosa om sig själva, så att vi förutom själva recepten även får med en lite spännande faktaruta kring varje spelare, säger Vendela Wermelin, vd och ekonomiansvarig i TheGoal UF.

Idén om en receptbok baserad på Timråspelarnas matvanor kom till av flera olika anledningar. Dels har alla fyra tjejerna ett genuint hockeyintresse och har alltid hängt kring Timrå IK och varit på matcherna, både på junior- och A-lagsnivå. Dels är de intresserade av fysiska aktiviteter och hur kosten påverkar hälsa och återhämtning i samband med träning.

– Vi kommer bland annat även ha ”power break-sidor” i boken där tränare/coacher ger sin syn på vikten av rätt kost i samband med träning. Spelarnas egna recept täcker också hela dygnets behov med frukost, lunch, mellanmål och middag, så vi tycker att vi har skapat en produkt som inspirerar till träning, bra kosthållning och till att följa Timrå IK förstås, fortsätter Vendela.

Förutom vd:n Vendela består TheGoal UF även av Frida Zetterberg – produkt- och inköpschef, Linnea Ögren – säljchef och Alva Johansson – marknadschef. De flesta tjejerna har känt varandra sedan högstadiet, men redan från dag ett på ekonomiprogrammet på Hedbergska gymnasiet, har de varit inställda på att bilda ett UF-företag ihop.

– Vi var lite oroliga att UF-företaget och de motgångar som alltid dyker upp i ett sådant här projekt skulle kunna äventyra vår vänskap, men det har blivit precis tvärtom. Vi har verkligen blivit ett sammansvetsat team, vi har lärt oss att kompromissa och lita på varandra. Det känns lite som att det har blivit ”vi fyra mot världen”, säger Vendela med ett leende.

Även om företagsidén poppade upp först i september, har tjejerna i The Goal UF gjort ett imponerande arbete med att ”kratta manegen” för ett hållbart företagsbygge. Ett tryckeri har knutits upp som samarbetspartner, liksom ytterligare fem sponsorer, så hela kostnaden för att trycka en upplaga på 500 böcker är redan säkrad.

Dessutom har ett stort antal personer bara nu under den första veckan förbeställt boken (199 kronor/styck). Just när den här artikeln skrivs så tar Timrå emot Skellefteå i elitserien, och tjejerna har fått tillåtelse att sälja böckerna på bästa möjliga plats i periodpauserna.

– Nu efter matchen är sammanlagt drygt 40 böcker förbeställda, och vi kommer dessutom få en egen liten hörna i shopen för vår produkt. Förutom det har vi fått ett förhandslöfte om att Teamsters* vill köpa ett stort antal exemplar som ska skänkas till alla hockeygymnasieungdomar som kommer hit varje år, och som definitivt kan behöva få råd om hur man lagar enkla, näringsriktiga måltider.

I maj ska avvecklingen av UF-företaget ske och i juni tar de fyra vinnarentreprenörerna studenten. Men det är inte omöjligt att man ger affärsidén ytterligare en chans ”på riktigt” när studietiden är över. Det finns många idrottslag som har hängivna supportrar…

– Det är ju definitivt en skalbar affärsidé, och vi kan ju bara konstatera att till exempel GIF Sundsvall kommer att spela i högsta serien nästa år. Vi får se vad framtiden utvisar, men helt klart har vi skapat en intressant och annorlunda produkt som många elitlags supportrar skulle vara intresserad av, avslutar vd:n för årets UF företag i Sundsvall 2021.

 

Motiveringen, Årets UF-företag i Sundsvalls kommun 2021:

”Samman” är prefixet som utmärker Årets UF-företag i Sundsvall 2021. En mycket sammanhållen pitch, både i det digitala och i det analoga formatet. En sammanhållning i gänget som var tydlig för jurygruppen redan innan UF-företaget berättade om sin långvariga gemenskap.

Sammantaget; en enkel affärsidé med en närmast svindlande potential, där kärleken till laget är det öppna målet mot en spännande affärsresa.

Tillsammans – och i samverkan med relevanta partners – har tjejerna kokat ihop en affärsmåltid som kommer att kännas lockande för varenda idrottssupporter som vill krydda tillvaron för sig själv eller sina nära och kär kring juletid och andra högtider.

Årets UF-företag i Sundsvall – TheGoal UF!

Fotnot – *Teamster driver Timrå IK:s arbete kring samhällsengagemang, samhällsnytta och hållbarhet, I konceptet finns dessutom en fond som används till exempel för ”aktiviteter som gör skillnad i samhället”.