Uppskattad fysisk företagarfrukost i Njurunda

”Alla rätt på programpunkterna, proffsigt upplägg och oerhört viktigt att få träffas igen – inte minst för alla dem som jobbar i mindre företag i Njurundatrakten”. Så sammanfattar Erica Öhrbom, verksamhetsansvarig på Njurundaföretagarna sina egna och gästernas omdömen om den företagarfrukost som arrangerades på Svartviks Herrgård tisdagen den 7 september.

Företagarfrukosten var ett samarrangemang mellan Näringslivsbolaget och den lokala företagarföreningen Njurundaföretagarna. Från Näringslivsbolaget deltog Helene Wikner, näringslivsutvecklare, Mats Ågebrant som modererade programmet och vd:n Eva Nyh Hederberg som bland annat berättade om den nya digitala tjänsten Företagscenter Sundsvall, som ska göra det enklare att starta och utveckla företag i Sundsvall.

– Det här är ett perfekt sätt för oss på Näringslivsbolaget att få lyfta fram de viktigaste övergripande tillväxtfrågorna i Sundsvall, men samtidigt få ta del av och utveckla de ämnen som ligger närmast de lokala företagen. Vi kommer att köra samma koncept i de övriga fyra kommundelarna som har egna företagarföreningar under hösten, säger Eva Nyh Hederberg.

Eva Nyh Hederberg var först ut i programmet tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Bodil Hansson och stadsbyggnadsdirektören Magnus Ydmark. Bodil Hansson pratade bland annat om Sundsvallsregionens samarbete kring att få batteritillverkaren Northvolt att placera sin nästa anläggning i regionen. En etablering som i så fall skulle innebära 3 000 nya arbetstillfällen.

Stadsbyggnadsdirektören berättade om de största byggprojekten som pågår eller precis avslutats i Sundsvall, som exempelvis resecentrum, bostadsbyggandet på Norra Kajen och Alliero, samt behovet av att frigöra industrimark för framtida verksamhetsetableringar. Ydmark fick även förklara varför det har tagit så lång tid att få fram mark för att ersätta de återvinningsstationer som tagits bort, bland annat i samband med byggandet av den nya järnvägsstationen i Bommen.

– Olyckligt förstås att befolkningen i Njurundabommen har hänvisats till Kvissleby under den här tiden, men förhandlingarna med bland annat Trafikverket i markfrågan har tagit tid, men målet är att Njurundabommen har egen återvinningsstation senast i jul, säger Magnus Ydmark.

Den nya översiktsplanen för Sundsvall som tar sikte på 2040 presenterades av planeringsarkitekten och projektledaren Ulrika Edlund, och Trafikverkets Thomas Gauffin redogjorde för arbetet med dubbelspåret på järnvägen mellan Dingersjö och Sundsvall. En satsning som gör att pendeltåget mellan Njurundabommen och Sundsvall kommer att ta cirka sex minuter när projektet är klart någon gång hösten 2029.

Avslutningsvis berättade Hälsinglands Sparbanks vd Marielle Norrlander och kontorschefen Jens Larsson om den uppskattade satsningen på ett sjätte lokalt bankkontor – den här gången i Njurundabommen – som ska vara i drift innan jul. Förutom full service i de flesta bankärenden så kommer banken även bidra till lokalsamhället på andra plan.

– Sedan år 2000 har vi satsat cirka 105 miljoner på stipendier och lokal sponsring, och det kommer även folk och företag i Njurundatrakten att få ta del av i framtiden. Vi är mycket glada och förväntansfulla inför att öppna vårt kontor i Njurundabommen, avslutar Marielle Norrlander.


Nedre bild till vänster: Näringslivsbolagets Helene Wikner lyssnar på Hälsinglands Sparbanks Jens Larsson och Marielle Norrlander.

Nedre bild till höger: Efterlängtad fysisk företagarfrukost på Svartviks Herrgård.

Stora bilden: Näringslivsbolagets Mats Ågebrant intervjuar stadsbyggnadsdirektör Magnus Ydmark, Näringslivsbolagets vd Eva Nyh Hederberg och kommunstyrelsens ordförande Bodil Hansson om de stora övergripande satsningarna och samarbetsprojekten i Sundsvall.