Säkerhet och hållbarhet: Hur svenska företag förenar de två

Säkerhet och hållbarhet: hur svenska företag förenar de två

Begreppen säkerhet och hållbarhet är en viktig del av svenskt företagande och med åren har fokuset inte legat på det ena eller det andra, utan snarare att skapa en balans mellan dem för att samverka på bästa sätt. Det här tankesättet är mer en regel än ett undantag idag, särskilt i miljöer där allmänheten samt anställda rör sig. Resultatet av det här blir en arbetsmiljö som värnar om människorna på plats och vår gemensamma framtid. För att skapa det krävs både rätt utrustning, en tryggare arbetsmiljö samt planering för en långsiktig hållbarhet. 

Arbetssäkerhet – Grunden till en trygg arbetsplats

En viktig samt avgörande faktor för en trygg arbetsplats är arbetssäkerheten. Det kan innebära att förse anställda med personlig skyddsutrustning, använda sig av tydliga rutiner, fysiska skydd av olika slag och rätt materialval. Men den vanligaste skillnaden görs i de vardagliga detaljerna, de små, men ack så avgörande insatserna som anpassad utrustning, säkerhetsmarkeringar och tydlig skyltning. 

Tar vi svenska industrier så spelar vikten av industriell säkerhetsutrustning en central roll. Det här i form av hörselskydd, golvytor täckta med halkskydd, speglar för dolda vinklar, tydliga skyltar som visar vägen till nödutgångar. De här detaljerna kanske inte är så stora men de skapar trygghet, steg för steg, varje dag. 

Seton Sakerhet – Experter på arbetsmiljö och skydd

För den som letar efter konkreta lösningar på de här behoven finns en aktör värd att lyfta fram: Seton Sakerhet. De erbjuder ett brett sortiment av skyltar, märkningssystem och säkerhetsprodukter. Deras affärside går ut på att hjälpa företag att skapa arbetsmiljöer som är både trygga och anpassade efter lagar och regler. Oavsett om du jobbar i industriella miljöer eller kontor så hittar du produkter hos dem för företag som vill ligga i framkant inom arbetsmiljöarbete.

Hållbar arbetsmiljö – Mer än bara ekotänk

Andra ting som kan nämnas för en hållbar arbetsmiljö är att företag använder sig av återvinningsbara material, smarta lösningar eller energisnåla alternativ. Kulturen på arbetsplatsen är också någonting företagen kan sträva efter. Skapa en kultur där alla känner sig trygga och sedda, i en miljö där goda möjligheter ges till att prestera samt må bra, går hand i hand. Det som dock inte har gått hand i hand och som kan ses som en väckarklocka i den här frågan är den problematik svenska äldreboenden haft genom åren. 

Skyltar och märkning – Tydlighet som spar liv

En av de mest avgörande, men samtidigt också underskattade delarna i säkerhetsarbetet är skyltning och märkning. Genom att placera dem på korrekt ställe, där de syns tydligt, kan företaget förebygga olyckor. Det underlättar också vägledning vid eventuella nödsituationer och bidrar till att rätt beteende efterlevs.

Några exempel på det är varningsskyltar, golvmarkeringar och informationsskyltar. Är de rätt  placerade med eftertanke i olika miljöer på företaget, kommer det med största sannolikhet skapa en tryggare arbetsplats för alla inblandade. 

Stöd och riktlinjer från myndigheter

Myndigheter spelar en avgörande roll och du har mycket vunnet genom att från första början arbeta i förebyggande syfte. Gör du rätt från början är risken mindre att det senare blir komplikationer, som också kan bli kostsamma. Om du inte vet vad som gäller så hittar du guider, föreskrifter och hur du som företagare kan skapa en trygg och laglig arbetsmiljö hos Arbetsmiljöverket: https://www.av.se. Det är en ovärderlig resurs för dig som vill arbeta i förebyggande syfte. 

Matz Nordström

Matz Nordström är en erfaren skribent och analytiker med över 30 års erfarenhet inom näringsliv och ekonomi. Matz har en gedigen bakgrund inom media och affärsutveckling, vilket gör honom till en nyckelperson på Näringslivsbolaget. Matz har en passion för att förklara komplexa ekonomiska samband på ett begripligt sätt och strävar alltid efter att leverera djupgående analyser och aktuella nyheter till läsarna.

Publicera kommentar