navAero Avionics AB är Sundsvallsföretaget som samarbetar med Microsoft

Fredrik Nilsson – produktionschef och inköpsansvarig navAero – demonstrerar hur tillverkningen av deras produkter går till. Fr. vänster Hans Forsberg Sundsvalls kommun, Jonas Albecker Näringslivsbolaget och Fredrik Nilsson navAero.

Det enda företag i världen som har fått Microsofts godkännande att tillverka magnetiska kontakter är Sundsvallsföretaget navAero, som har huvudkontoret samt produktion i Sundsvall och en filial i USA. Sedan starten 2003 har navAero gjort en framgångsresa i en nischad bransch och företaget har idag 50 flygbolag världen över som kunder.

Näringslivsbolaget gjorde ett besök hos Sundvallsföretaget navAero tillsammans med kommunpolitikern Hans Forsberg. navAero ingår i den amerikanska koncernen GEE och är idag ett framgångsrikt företag med 20-talet anställda. De arbetar med installationer av datorer och läsplattor som lagrar den dokumentation en pilot behöver i sitt arbete och är anpassade för att användas i ett flygplans cockpit. Idag använder sig 50 olika flygbolag av navAeros utrustning ombord på ca 3000 flygplan.

Företagets grundare Stefan Ridderheim kommer från Sundsvall vilket gjorde att det föll sig naturligt att företaget skulle hamna i hemstaden. Sedan starten 2003 har navAero fortsatt att växa i Sundsvall och Fredrik Nilsson – produktionschef och inköpsansvarig navAero – kommer från Stockholm men bor idag i Härnösand och pendlar till Sundsvall.

Familjen gillar skidåkning men i Stockholm är det svårt, vilket gjorde att vi började kolla på alternativ och det slutade med att vi flyttade till Härnösand. Vi har bott där sedan 2009 och pendlar till Sundsvall. Det är livskvalitet att bo här, säger Fredrik Nilsson.

navAero arbetar i en nischad bransch där de flesta känner till varandra och konkurrensen är hård. För att få installera sin produkt i ett flygplan måste designen vara godkänd vilket inte är något som händer under en dag, för navAero tog det ett år att få produkten godkänd hos Apple. Kraven är stenhårda och navAero är det enda företag i världen som fått godkännande att tillverka magnetiska kontakter åt Microsoft.

Vi är stolta över att vårt lilla Sundsvallsföretag får ha kontakt med ett så stort företag som Microsoft, avslutar Fredrik.